Ikan Siakap Stim Laimau
1 biji limau nipis - ambil jus. Serai dikerat serong kasar daun limau koyak-koyakkan.
Kak M tak letak daun limau.
Ikan siakap stim laimau. Bawang putih cincang halus Halia sedikit. Seekor ikan siakap cuci bersih dan kelarkan. Soi 55 Thai Kitchen.
3 tangkai cili padi hijau merah. Masukkan Serai diketuk dititik atau boleh dihiris kasar daun limau purut dan halia kedalam perut ikan. 1 ekor ikan siakap bersaiz sederhana 3 batang serai dititik 1 inci halia dihiris nipis 5 ulas bawang putih dicincang halus 1 ikat daun ketumbar dihiris nipis 5-6 tangkai cili padi merah dan hijau dihiris nipis dan mengikut tahap kepedasan masing-masing 1 kiub stok ayam.
Cuci bersih ikan siakap dan letak dalam aluminium foilTumbuk hancur bawang putih bersama garamLumurkan pada ikan dan perap sekitar 15 minit. Orang yang sibuk bekerja pun boleh sediakan masakan ni di rumah. Ikan Siakap Stim.
Boleh katakan hanya satukan je bahan-bahan dan terus masak. Biasanya hidangan ni dimasak dengan cara kukus atau stim. Tutup dengan penutup dan kukuskan ia selama 15.
Bila dah sejuk sikit kuah tu letak 7 ulas bawang putih 5 biji cili api 2 sudu sos ikan jus perahan 3 biji limau nipis dan daun ketumbar. Ikan siakap stim limau antara favorite semua orang. Cara memasak ikan siakap stim limau Kali ini agak berbeza kerana ikan siakap akan dikukus terlebih dahulu dan baru dicurahkan kuah stim limau diatas ikan.
Campurkan semua bahan kuah kedalam mangkuk. Siakap stim lemon menu favourite Che Nom sekeluarga. Sementara menunggu ikan siakap masak panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan masukkan bawang dan halia.
Resepi Siakap Stim Ala Thai Seperti Di Restoran Thai Kegemaran Anda Ceriasihat. Jus lemon tu buat bagi rasa hidangan ni lebih fresh wangi dan tak muak bila dimakan. Cara Membuat Ikan Siakap Stim Limau.
Menu ni mudah sihat dan sesuai lah bagi penggemar ikan atau sesiapa yang tengah diet tu. Selain rasa dan baunya yang menyelerakan ia juga sihat kerana menggunakan kaedah stim tanpa guna minyak pun. 15 minit Masa Memasak.
15 minit Jumlah Hidangan. Sumbatkan perut ikan dengan sedikit bawang halia dan serai. Kukus ikan dengan sedikit air selama 15 20 minit bergantung kepada saiz ikan.
Sediakan bekas yang sesuai mengikut size ikan dan letak dalam pengukus. 1-2 batang serai - potong serong. Serai dikerat serong kasar daun limau koyak-koyakan.
Che Nom nak share satu resepi sihat kegemaran CN sesuai untuk yang tgh diet atau menu yg kalau minyak dah habis kat dapur iaitu Siakap Steam Ala Thai. Sediakan bekas yg sesuai mengikut size ikan dan letak dalam pengukus. Bahan untuk Resepi Siakap Stim Limau.
Cara Buat Resepi Ikan Siakap Stim Limau. Cara-caranya untuk kukus ikan -Bersih ikan siakap dan hiris bahagian. Masukkan kiub pati ayam dan gula melaka kedalam secawan air diatas dapur dengan api perlahan.
1 tangkai daun ketumbar gunakan juga tangkainya. Basuh bersih-bersih ikan dan pastikan tiada darah yang ada di celah-celah tulang. Masak siakap stim limau ni antara yang paling senang nak buat.
Dulu Che Nom dah pernah share resepi siakap steam limau kaedah nya berbeza dengan kali ni sebab yg ni semuanya kita kukus sekaligus. Soi 55 Thai Kitchen menyediakan pelbagai hidangan siam atau thai seperti siakap stim limau somtam pulut mangga kari hijau pad thai dan tomyam yang merupakan hidangan signature mereka. Siakap Stim Limau Ala Thai.
Taburkan daun ketumbar dan hias dengan hirisan limau sebelum dihidangkan. Kunjungan kali pertama penulis ke Soi 55 Thai Kitchen di cawangan Bukit Jelutong Shah Alam adalah pada Khamis malam. Perah jus limau nipis ke atas ikan untuk menghilangkan bau hanyir.
Buang air ikan yang terhasil semasa proses. 3 tangkai cili kecik merah. Che Nom nak share.
Daun ketumbar - tabur. Kemudian terus kukus Ikan Siakap tadi selama 10-15 minit. No ratings yet 25 min 25 min 25 min 200gm makaroni - rebus dan tos 200gm daging - rebus dan simpan airnya 12 batang seleri 3-4 biji padi - hiris Sedikit hirisan daun.
4 biji bawang putih dicincang kecil 3 biji cili api dicincang kecil 12 biji limau nipis diperah keluarkan air 2 batang daun ketumbar dicincang halus dengan akar basuh bersih dahulu kalau takde daun ketumbar boleh ganti dengan daun. Sementara tunggu Ikan Siakap masak boleh buatkan sos dia. Mula-mula cuci bersihkan ikan siakap.
Kukus ikan ke dalam periuk kukus selama 5 minit dan biarkan seketika pada suhu api perlahan. Rasa segar dengan masam limau dan gabungan semua bahan boleh buat ikan licin diratah begitu sahaja. Mula-mula kukus ikan mengikut langkah ini.
Lada benggala tambahan. 1 batang serai. 5 ulas bawang putih.
Masukkan daun limau yg dikoyak halia dan serai yg dipotong letakkan di bawah ikan yg dibelah. Sekiranya mahu lebih cepat boleh gunakan magic pan. Masukkan halia dan serai ke dalam perut ikan.
Bersihkan ikan siakap dan sapukan dengan sedikit garam. 12 biji bawang besar -hiris. Kukuskan selama 15-20 minit.
1 sudu besar sos ikan. IKAN SIAKAP MASAK STIM LIMAU BAHAN-BAHAN. Bahan-bahan yang diperlukan.
Kombinasi rasa pedas masam dan masinnya memang sekata sempurna. Namun bagi yang tak ada periuk kukusan anda boleh masak dengan menggunakan kuali jeLebih mudah sama sedap malah jus rebusan ikannya juga banyak. Kita baru nak makan haaa pagi.
12 ekor ikan siakap. Resepi Dan Cara Membuat Ikan Siakap Stim Limau ala Thai Untuk Seekor Ikan. 1 ekor ikan Siakap - kelar.
Ibu-ibu yang nak cuba masak sendiri di rumah jom kita cuba resepi siakap stim limau ala Thai yang dikongsikan oleh Puan Zurina Zulkefli ini. 1 biji imau nipis - hiris hiasan. Letak 1-2 cawan air 1 kiub pati ayam 2 sudu gula melaka.
RESEPI IKAN SIAKAP STIM LIMAU. Antara cara untuk hilangkan hanyir bagi ikan frozen adalah rendam dengan perahan limau kasturi ataupun tepung gandum selama 30 minit. Bersihkan ikan siakap dan hiris bahagian badannya.
1 inci halia - hiris. Siakap Stim Limau antara salah satu hidangan yang menjadi kegemaran ramai. 5 helai daun purut.
Tapi Kak M nak cepat jadi kak M gunakan magic pan. Musim-musim pkp ni bila tak boleh makan di restoran Thai yang kita suka apa kata jom. 2 biji limau nipis.
Kacau sehingga sedikit layu. Tuangkan bahan kuah ke atas ikan dan kukus selama beberapa minit lagi. Setengah kiub pati ayam.
Sediakan ikan yang sudah dicuci ke dalam bekas stim. 3 ulas bawang putih - hiris 2-3 tangkai cili padi - hiris. Ikan Siakap Stim Limau memang sangat sedap.
3 helai daun limau purut - carik. BUAT KUAH IKAN. Curahkan air kiub pati ayam yang sudah dibancuh dengan air panas.
Jangn lupa bungkus dan cucuk aluminium foil di bahagian atasKukus ikan siakap 20-30 minit atau sehingga masak. Resepi Ikan Siakap Stim Limau Ala Thai. Kemudian masukkan air sebanyak mana yang anda mahu untuk dijadikan kuah.
Cili padi cincang halus Cili besar dan cili padi hiris 2 batang serai hiris. Resepi Ikan Siakap Stim Limau Dari Tukang Masak Restoran Thai. Seekor ikan siakap cuci bersih dan kelarkan.
1 batang daun ketumbar. 1 inci halia. Chief Ikan Bakar Siakap Stim Limau Sedap Nina Mirza.
Ikan siakap 1 ekor Garam 1 sudu teh Bawang putih 3 ulas Cara-cara penyediaan. Pastu sumbat semua serai daun limau dan halia dalam perut. 3 tangkai cili kecik hijau.
Ikan Siakap Kukus Pressure Cooker Recipes Cooker Recipes Cooking
Pin On Resepi Masakan Simple Sedap
Posting Komentar untuk "Ikan Siakap Stim Laimau"