Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Widget HTML #1

Ikan Siakap Masak Stim Mangga

1 ekor ikan siakap - belah depan. 1 sudu besar sos ikan.


All Recipes Letsmasak Recipes Cooking Recipes Cooking

Resepi aku amik kat rozzan.

Ikan siakap masak stim mangga. IKAN SIAKAP KUKUS MANGGA. Bersihkan ikan siakap dan kelar bahagian sisi kedua belah ikan. IKAN SIAKAP STIM LIMAU.

Kalau dah masukkan banyak garam kurangkan sos ikannanti masin -kukus selama 30 minit agak2 biler. 1 biji imau nipis - hiris hiasan. Walhal dah selalu makan siakap dek kerana ayah aku memang kaki pancing.

Kalau gunakan ikan siakap ni rasa ikan dia lebih sedap dengan isi ikan yang tebal. Siang ikan siakap dan bersihkan dengan asam jawa. Ikan Siakap Masak Stim Ala Thai.

Kukus ikan dalam periuk pengukus atau mikrowave selama 15-20 minit. Ikan Siakap Stim ini juga sangat sesuai bagi anda yang sedang dalam proses menurunkan berat badan. Rasa masam pedas masin ditambah dengan aroma serai halia bawang putih dan cili menjadikan hidangan ini sangat enak sekali.

Kalau minat boleh dicuba. Kalau nakkan crispy boleh taburkan dengan tepung jagung. Ok ni saja resepi ikan siakap kukus yang senang dan simple dari saya.

12 biji bawang besar -hiris. Ikan siakap merupakan jenis ikan yang boleh hidup di air tawar dan air masin. 3 biji limau kasturinipis - hiris dan juga perah jus.

Bagi yang kurang berselera makan atau tak tahu nak masak apa menu yang dikongsi oleh saudari Zurina Zulkefli ni antara yang mudah sedap dan membuka selera. Sedapnya Ikan Siakap Stim ala Thai ni. Kukus selama 15 minit.

Seekor ikan siakap cuci bersih dan kelarkan. 1-2 batang serai - potong serong. Kukus lagi ikan siakap bersama kuah selama 3 minit supaya kuah bahan-bahan masakan dan perasa meresap dan sebati dengan ikan siakap.

Daging ikan siakap yang lembut jadikan ia lebih popular dengan masakan stim ala Thai masak tiga rasa digoreng dibakar dan lain-lain masakan. Panaskan periuk kukusan kukus ikan selama lebih kurang 15 minit atau sehingga ikan masak. 4 ulas bawang putih - hiris.

Siakap Kengsom Versi Sihat Ala Thai Eat Clean ekor ikan siakap dipotong 3 bahagian serai diketuk biji nenas dihiris ikat kangkung dipotong gula perang sudu besar garam bukit air biji limau nipis diambil jusnya 35minit. Bahan untuk kerabu nya pun amat senang. Apa kata harini kita masak sendiri.

Tapi tak simpan lama pun sbb ada org beli. Bagi yang tak ada pengukus boleh juga gunakan kuali untuk mengukus. ASAM PEDAS IKAN SIAKAP.

Baca ini juga. Minyak masak dipanaskan ke dalam kuali dan kemudian dituangkan atas permukaan ikan siakap. Buka penutup kukus dan masukkan tomato.

Kerabu Mangga Ikan Siakap. Kukus lagi dalam 10minit. 7 Koleksi Resepi Ikan Siakap Pasti Menyelerakan.

Saya terjumpa kerabu ikan siakap pada satu majlis perkahwinan di tempat saya. Sebenarnya nak masuk apa-apa bahan dalam ikan kukus ni boleh je. Kami beri resepi ikan ini khas untuk andaYelah walaupun sedaptapi harga menu ikan siakap stim halia atau limau ni kalau tak bermula RM 30 dan ke atas tak sah kanDiorang kan nak bayar sewagaji serta dapat untungJadi untuk kita yang ada anak ramai ni beli je seekor dua ikan siakap baru sekitar RM 20 dan masak sendiri di rumah.

1 biji mangga epal yang besar dan mengkalbelum masak lagiyang rangup lebih sedap. Ikan siakap adalah amat popular di seluruh negara. Biasanya orang suka ikan siakap masak stim ala thai simple tapi power rasanya.

Tapi kalau ada kenduri memg siakap jadi menu utamahehe. Ikan Siakap Stim. Rasa asam boi yang masin masam dan manis akan menambahkan kelazatan siakap stim anda.

Caranya sangat mudah dan bahan yang diperlukan juga sangat mudah didapati. -masukkan semua bahan2 yang dihiris kecuali daun bawang. Maka itu kami kongsikan 10 resepi masak siakap yang popular dan.

Ye lah biasanya kita kan gunakan ikan pari ikan kembung je untuk buat masak asam pedas ni. IKAN Ikan Siakap Masak Stim Ala Thai 453 PM. 8 biji cili padi - ketuk.

1 kiub pati ikan bilis. Masukkan ikan ke dalam pengukus. -selepas tu masukkan sedikit sos tiramsos ikan dan sedikit kicap lemak manis.

Anda suka makan Ikan Siakap Stim. Bahan-bahan2 ekor ikan siakap setiap satu anggaran 500 gm. Biasanya kalau makan di restoran mesti akan order ikan siakap masak stim ala thai.

Setelah masak tabur daun sup dan perah jus lemon di atas ikan. Dapat makan sikit aje. 1 ekor ikan dibersihkan- lumur dengan garam dan lada sulah.

Semalam beli siakap kat pasar. Jadi bila dimakan dengan nasi dan gigit pula bersama bendi layan. Walaupun cara masaknya simple tapi rasanya cukup power apabila dinikmati bersama kangkung goreng belacan.

Tuangkan bahan sos kicap sos tiram minyak bijan dan lada sulah ke atas permukaan ikan. 1 ekor ikan Siakap - kelar. Menu ni mudah sihat dan sesuai lah bagi penggemar ikan atau sesiapa yang tengah diet tu.

Kadang2 tu stok kat rumah sampai berpuluh2 ekor ada. -Gaulkan ikan dengan sedikit garam masukkan ikan ke dalam bekas yang nak di kukus. 1 inci halia - hiris.

Mangga muda diparut atau dicincang Bawang besar hiris nipis Cili padi hiris Cili merah hiris Daun salad. 3 ulas bawang putih - hiris 2-3 tangkai cili padi - hiris. Ikan ini memiliki isi putih berkeping.

Panaskan air di dalam periuk. Selain ikan siakap tiga rasa sup ikan siakap siakap stim lemon apa kata kali ni anda cuba pula masak resepi siakap stim asam boi. Bila kuah dan ikan dan masak tuangkan kuah stim ke atas ikan siakap dan taburkan hirisan daun ketumbar.

Mari saya kongsikan cara memasak Ikan Siakap Stim ini. Posted by Cikgu Zue at 245 AM. Panaskan minyak masak yang banyak di dalam kuali dan goreng ikan hingga garing.

Dulu Che Nom dah pernah share resepi siakap steam limau kaedah nya berbeza dengan kali ni sebab yg ni semuanya kita kukus sekaligus. 3 helai daun limau purut - carik. Ikan siakap kukus mangga.

Lepas ni ingat nak buat ikan siakap masam manis pulak. Biasanya kita makan menu ini di kedai sahaja kan. Siakap stim lemon menu favourite Che Nom sekeluarga.

Share to Twitter Share to Facebook Share to Pinterest. Cara buatnya mudah sangat. Masukkan kiub ayam atau stok ayam.

Sementara menunggu sediakan kuah untuk dituang ke atas ikan. 1 biji limau nipis - ambil jus. Kemudian lumurkan dengan garam serta tepung jagung dengan secukupnya.

2 batang serai - ketuk. 5 ulas bawang putih Stok ayam kalau tidak ada guna 1 kiub pati ayam kacau dgn 12 cawan air panas Cili api merah Daun limau Serai Halia Daun ketumbar Limau nipis Sos ikan 5 sudu besar Garam tak letak pun takpe Gula secukup rasa. Titik serai dan masukkan ke dalam perut ikan.

Copt sini plak k. Daun ketumbar - tabur. Siap dan sedia dihidang.

Tabur bawang putih halia dan cendawan shitake. 1 biji bawang besar - hiris. Cara-cara untuk kuah cili limau.

5 helai daun limau purut - buang urat hiris kasar. Anonymous January 8 2013 at 802 AM. Masakan yang lebih kurang sama dengan siakap stim lemon tapi kali ini kita ganti kan dengan asam boi pula.

Kukus lagi lebih kurang 5 minit. Bahan terbahagi kepada dua iaitu ikan siakap dan kerabu mangganya. Jus lemon tu buat bagi rasa hidangan ni lebih fresh wangi dan tak muak bila dimakan.

Okey tak boleh nak bebel panjang sebab belum siap masak untuk lunch ariniSo kita kongsikan resepi mudah iaitu Ikan Siakap Masak Asam JawaHasil adaptasi dari Resepi Ikan Kerisi Masak Asam JawaSaya ubah sedikit mengikut bahan yang ada kat rumahsepatutnya dimasukkan sos cili Thaitapi saya tak ada stok somasukkan gula dan sos ikanmula2 nak. 2-3 biji bawang. Kalau nak guna ikan lain.

Masak asam pedas ikan siakap salah satu menu wajib korang cuba sekali sekala. 2 inci halia muda - hiris panjang.


Ikan Goreng Sos Thai Mangga Fried Fish With Thai Mango Salad Thai Food Youtube


Resepi Ikan Siakap Stim Limau Ala Thai


Cara Masak Ikan Siakap Stim Ala Thai Yang Sedap Tak Terkata Youtube


Ikan Siakap Stim Limau Food Meal Planning Yummy Food


Cara Buat Sos Siakap Mangga Paling Sedap Mudah Secara Homemade


Resipi Ikan Masak Stim Ikan Siakap Dan Cencaru Oleh Siti Zulaiha Salleh Cookpad

Posting Komentar untuk "Ikan Siakap Masak Stim Mangga"