Ikan Pacu Masak Stim
Senang dan cepat je nak buat. Anggaran dalam 15 hingga 20 minit lebih kurang.
Isi air dalam periuk pengukus dan.
Ikan pacu masak stim. Hahahadapat idea Masak ikan stimtapi pelik Nye xtau nama ikan apa. Jus lemon tu buat bagi rasa hidangan ni lebih fresh wangi dan tak muak bila dimakan. Rebus bahan saus sampai mendidih lalu siram diatas ikan nila tadi.
Padamkan api dan masukkan sedikit air suam kiub pati ayam sos ikan gula cili padi hijau cili padi merah lebihan serai dan perahan jus limau. Ikan Siakap Masak Stim Ala Thai. Try la mula-mula tu.
Setelah itu angkat dan buang airnya. Sebab tu saya suka buat ikan stim. Panaskan air di dalam periuk.
Kukus lagi ikan siakap bersama kuah selama 3 minit supaya kuah bahan-bahan masakan dan perasa meresap dan sebati dengan ikan siakap. Siap dan sedia untuk dihidangkan. Cara penyediaan kuah stim limau.
Siakap stim lemon menu favourite Che Nom sekeluarga. 1 sudu besar sos ikan 12 sudu besar sos tiram 12 sudu besar kicap Garam Gula Cara cara. - 1 kg ikan ekor.
Cara-cara untuk kuah cili limau. Ni Kekny pakai ikan siakap dari Kuala Kedah memang terasa kesegaranya. Masukkan 3 sudu besar jus limau dan dan semangkuk kecil air.
Apa pun yang pastinya resepi aku try semuanya mudah je bersesuaian untuk orang tak pandai masak mcm aku ni. Saya boleh meratah begitu sahaja. Goreng bawang putih yang dicincang tadi sehingga warna keemasan dan rangup.
IKAN SIAKAP STIM LIMAU. Ikan dah siap masak taburkan daun sup dan juga hirisan lemon. Siap dan sedia dihidang.
Letak je semua bahan lepas tu kukus. Biasanya kita selalu masak ikan stim halia stim limau saja kan. Panaskan periuk kukusan kukus ikan selama lebih kurang 15 minit atau sehingga ikan masak.
Utk penyediaan ikan kukus ni saya just guna pemanggang ajaib jerlagi pun cepat disediakan dan tak perlu tunggu lama or boleh guna pengukus dan kukus ikan yg dilumurkan dengan sedikit garam dan sos tiram dan masukkan semua bahan2 lain utk penyediaan kuah di dalam periuk dan masak hingga mendidih 1Ikan Jenahak dicuci bersih2. Campurkan semua bahan kuah kedalam mangkuk. Apa kata kali ini jom cuba resipi lain pula seperti ikan stim ala nyonya ini.
Ikan kalau segar ni memang manis je kan dan sedap dibuat masak kukus. Bukan itu sahaja resepi ini juga sangat mudah kerana hanya menggunakan bahan-bahan asas dapur seperti sos ikan tomato bawang dan cili sahaja. Ikan kukus ekor kuning.
Tabur hirisan halia pada ikan masukkan serai dalam badan ikan. Kalau berbuka tu pukul 730 pukul 7 pun sempat lagi nak buat ikan stim ni. Resepi Ikan Kukus Ala Thai ini sangat menyelerakan kerana mempunyai tiga elemen rasa iaitu manis masin dan juga masam.
Tambahan pula menu ini sangat sesuai untuk orang yang sedang berdiet tetapi mahu makan makanan yang sedap. Jom kita tengok resepi ikan kukus yang sangat sedap ini lebih lebih lagi menggunakan ikan kerapu segar. Kalau ikan kurang segar jangan dibuat masak kukus nanti tak sedap isinya sebaliknya buat masak goreng deep fried sehingga rangup dan boleh curah kuah sweet sour atau sebagainya supaya rasa lebih sedap.
Lalu taruh ikan nila kukus di atasnya taburi garnish. Kami beri resepi ikan ini khas untuk andaYelah walaupun sedaptapi harga menu ikan siakap stim halia atau limau ni kalau tak bermula RM 30 dan ke atas tak sah kanDiorang kan nak bayar sewagaji serta dapat untungJadi untuk kita yang ada anak ramai ni beli je seekor dua ikan siakap baru sekitar RM 20 dan masak sendiri di rumah. Nak letak apa-apa bahan pun boleh.
Masak sehingga mendidih dan tutup api. Masukkan sos ikan dalam 2-3 sudu besar dan kiub pati ayam. Bila kuah dan ikan dan masak tuangkan kuah stim ke atas ikan siakap dan taburkan hirisan daun ketumbar.
Tapi biasanya orang menggunakan ikan siakap ikan talapia atau ikan jenahak kerana isinya yang banyak. Di sini kami kongsikan kepada anda resepi Ikan. Kukus selama 20 minit atau hingga ikan masak.
Kalau guna stok ayam homemade boleh kurangkan sikit air. Bahan-bahan untuk stim isi ikan. Tuang bahan bahan kuah ke atas ikan dan kukus beberapa minit lagi.
220 gram isi ikan jenahak. Ia membantu menaikkan aroma ikan siakap stim. 5 ulas bawang putih Stok ayam kalau tidak ada guna 1 kiub pati ayam kacau dgn 12 cawan air panas Cili api merah Daun limau Serai Halia Daun ketumbar Limau nipis Sos ikan 5 sudu besar.
About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy Safety How YouTube works Test new features Press Copyright Contact us Creators. Cincang bawang putih secara kasar. Resepi Ikan Masak STIMBahan-bahan Ikan Bawang merah - dihirisHalia - dihirisLimau KasturiDaun Limau PurutSeraiSos TiramCili padiTomatoBawang putih digoren.
1 batang daun bawang dipotong lebih kurang 3 inci. Ini stail masakan ikan stim orang Cina yang boleh kita masak di rumah. Menu berbuka puasa lagi.
Saya menyediakan masak stim selepas teringatkan ikan masak stim yang dimakan semasa berbuka puasa di Restoran Muhibbah tahun lalu yang sangat sedap. Sementara menunggu sediakan kuah untuk dituang ke atas ikan. Buat ikan siakap stim taucu ni senang sangat.
Resepi Lotus Biscoff Cheesecake Paling Simple Dan Mudah. Dulu Che Nom dah pernah share resepi siakap steam limau kaedah nya berbeza dengan kali ni sebab yg ni semuanya kita kukus sekaligus. Ikan Kukus Ala Thai.
Well ayah aku cakap tak pandai masak tak bermakna tayah masak. CARA MASAK KUAH STIM ALA THAI. Asyik share resepi nak western je kan sekali sekala nak jugak yang melayu sikit.
Stim Isi Ikan Jenahak Cepat Dan Ringkas. Menu ni mudah sihat dan sesuai lah bagi penggemar ikan atau sesiapa yang tengah diet tu. Taburkan daun ketumbar dan hias dengan hirisan limau sebelum dihidangkan.
Masukkan sedikit dari bawang halia dan serai untuk disumbat ke dalam perut ikan dan kukus selama 15-20 minit atau sehingga ikan masak. Panaskan bahan minyak sampai benar-benar panas lalu siram di atas ikan nila dan sajikan. Uniknya masakan ini boleh menggunakan apa-apa jenis ikan yang ada.
Kukuskan selama 15-20 minit. Ikan Kukus Ala Thai. Tumis bawang putih cili padi dengan sedikit minyak hingga garing.
Bagi yang tak ada pengukus boleh juga gunakan kuali untuk mengukus. Tutup Kembali periuk kukus kita dan wapkan dalam 5 minit sahaja untuk layukan dan sup dan sekatakan rasa lemon. Masak stim ini memang sangat sedap kerana rasanya yang penuh dengan kemasaman limau pedas-pedas cili api serta haruman daun ketumbar dan serai.
Masukkan kiub ayam atau stok ayam homemade jika ada. Sumbatkan perut ikan dengan sedikit bawang halia dan serai. Kalau ada yang nak cuba masak ikut saja resipi hasil.
Foto Arkib Wanista via YouTube Spice N Pans. Stim ikan sehingga masak. 1 inci halia dihiris halus seperti jarum.
Tuangkan bahan kuah ke atas ikan dan kukus selama beberapa minit lagi. Resepi Ikan Siakap Stim Yang Mudah Dan Sedap. Ikan kembung masak stim halia Ok hari ni aku rasa macam nak share resepi ikan pulak.
Siakap Stim Lemon Lembut Wangi Sedap Cukup Rasa Youtube
Sumijellymanis Tragedi Ikan Pacu
Ikan Bawal Masak Stim Pacu Mantap Sekali Youtube
37 Resepi Ikan Gelama Masak Stim
Resepi Siakap Stim Limau Ala Thai Sangat Merangsang Selera Saji My
Posting Komentar untuk "Ikan Pacu Masak Stim"